Te compari cu altii?

Ca fiinte umane facem unele lucruri de-a dreptul prostesti, fara sens si le facem stiind ca nu au nici un efect sau stiind ca nu ajuta la nimic.

Sunt multe exemple, unul de care sigur te-ai lovit a fost sa apesi mai tare butonul de la telecomanda, stiind de fapt ca nu merge din cauza bateriilor. Dar tot ai incercat si ai apasat mai tare, mai tare si te-ai si enervat ca nu merge…

Insa niciunul din cate am intalnit, nu e mai stupid si mai daunator decat compararea ta cu altii.

Bai sincer acum, e o prostie!

De fiecare data cand ma compar cu cineva ma simt prost si sunt sigur ca tu patesti la fel. Chiar si atunci cand ma compar cu cineva pe care eu-l consider inferior mie.

Am momente de astea in care imi zic ca uite cate am facut pana acum, la 23 de ani. Si ce tare sunt eu, pe alocuri.

Ma simt bine putin apoi imi vin in gand tot felul de oameni care au facut muult mai multe ca mine la aceasi varsta.

De la campioni mondiali la persoane care au facut deja milioane de dolari si/sau au schimbat vietile oamenilor din jurul lor.

Problema cu, comparatul e ca tu, si eu, suntem unici. In felul nostru.

Fiecare avem un alt traseu in viata si nimeni din lumea asta nu face o treaba mai buna ca tine in ceea ce te priveste.

Unde mai pui ca drept urmare a compararii noastre cu altii ajungem sa ne judecam si cum noi suntem cei mai aspri critici ai nostri iar nu ajungem sa ne multumim, incepem sa ne simtim din ce in ce mai prost. E ca un cerc vicios.

O alta greseala pe care o facem, pe langa faptul ca ne comparam cu altii. Ne comparam si intr-un fel in care nu am putea castiga niciodata.

Deseori, ne comparam slabiciunile cu punctele forte ale altor persoane. Ne comparam cu atleti de performanta, cu milionari in euro, cu vedete TV (sau produse de marketing 🙂 ).

Deseori uitam sa mai luam in considerare si varsta. Ce mai conteaza acum ca respectivul are cu vreo 6-7 ani mai mult ca mine si face treaba respectiva de vreo 10 ani si eu sunt in primul an de activitate?

Si totusi continuam sa ne comparam…

E un instinct, vedem unul care are mai mult si incepem sa ne punem in pielea lui, ce am face in locul respectivului, ce as face cu toti banii aia sau toata faima respectiva. Apoi inevitabil incepi sa zici ca, poate, tu nu ai, dar ai vrea.

Ai inceput deja sa te compari cu persoana respectiva si la sfarsit se va intampla un singur lucru.

Tu te vei simti mai prost, mai nefericit si in general mai rau fata de acum 5 minute cand iti vedeai de treaba ta.

Efectul advers poate fi ca te compari cu oameni „mai slabi” ca tine, cu oameni care inca nu au ajuns unde esti tu.

Aceasta comparatie e la fel de daunatoare, caci vei sfarsi prin a fi un arogant si jumatate ce mereu va avea de dovedit cate ceva.

Sper ca te-am convins ca a te compara e o prostie.

Acum hai sa-ti zic cam ce a functionat pentru mine, cand vine vorba de a opri compararea.

Primul pas e chiar simplu.

Sa constientizezi ca faci asta!

Dupa cum spuneam, a ne compara cu ceilalti e cumva un proces natural, o facem intuitiv. Vrei sa nu se mai intample?

De fiecare data cand te „prinzi” comparandu-te cu altii opreste-te. Da-ti o palma imaginara si revino la ale tale.

Pur si simplu, nu te mai compara.

Daca tot simti nevoia, incepe prin a-ti da ceva feedback pozitiv. Lauda-te singur pentru calitatile tale si uita de cealalta persoana.

Compara-te cu tine insuti.

Gandeste-te unde erai acum 1-2-3 ani, unde esti acum ca persoana, ce fel de oameni te inconjoara si ce anume s-a imbunatatit in viata ta.

Ce anume din lucrurile pe care ai spus ca le vei face, le-ai facut sau le faci in prezent?

Apoi concentrezi pe calatorie.

Cred cu tarie, dupa cum spuneam, ca suntem unici. Asta inseamna implicit ca fiecare avem propriul drum in viata si propriul ritm. Poti forta pe alocuri lucrurile insa cred ca per ansamblu facem lucrurile in ritmul nostru.

Cand te compari cu altii esti practic intr-o competitie cand de fapt in propria viata nu avem adversari. Singurul prieten si dusman suntem noi insine.

Calatoria asta nu are de-a face cu cat de bine se descurca altii, cu cat de departe au ajuns unii sau cat de naivi si incepatori sunt ceilalti.

Viata e despre unde vrei sa ajungi, ce vrei sa faci si cum anume o sa faci asta. La asta ar trebui sa te gandesti si in legatura cu acestea ar trebui sa te ingrijorezi.

Iar pe final, te rog sa fii multumit de ceea ce ai.

Ai un acoperis deasupra capului, niste haine de rezerva in dulap, ai ce sa mananci zilnic si un loc unde te poti spala civilizat. Un calculator la care citesti aceste randuri. Oameni in jurul tau care te iubesc sau te admira si oameni pe care la randul tau ii iubesti si admiri.

E de ajuns….

Acum, apuca-te de treaba si iti doresc sa ajungi unde vrei! Fii doar atent la ceea ce-ti doresti ca se poate intampla.

Iar ultimul gand apartine lui http://changer.ro/essay-writing-service-for-nurses/:

Today you are You, that is truer than true. There is no one alive who is Youer than You.

Trackbacks

  1. […] mai suntem intregi, punem atentia noastra in exterior si ne spunem ca altii pot, ne comparam cu altii, sau ne indreptam atentia asupra noastra si incepem sa taiem in carne vie. Incepem sa nu ne mai […]

  2. […] Nu te mai compara cu nimeni […]

Speak Your Mind

*