7 motive pentru care m-am hotarat sa devin trainer

Te-ai intrebat vreodata de ce ai ales meseria pe care vrei sa o practici?

Astazi o sa tin o prezentare / training pentru niste elevi de prin mai multe licee din Bucuresti dar si din restul tarii. Sunt un fel de “last minute solution” pentru ca persoana care trebuia sa-l sustina, nu poate veni.

Am fost pus in postura de a da un raspuns rapid la o solicitare legata de training.

Acest lucru m-a pus pe ganduri, pentru ca m-a facut sa ma intreb iar de ce am vrut sa devin trainer, ce anume din aceasta meserie ma atrage, ce anume-mi place.

Cele 7 motive pentru care m-am hotarat sa devin trainer:

1. Dorinta de a schimba oamenii.

De mic mi s-a parut ca unul dintre cele mai faine lucruri pe care poti sa le faci in viata este sa ajuti oamenii sa se schimbe.

Am avut mereu o dorinta de a imbunatatii oamenii din jurul meu. Cu timpul am invatat ca fiecare este responsabil pentru propria schimbare, insa dorinta a ramas.

Imi place mult sa ajut atunci cand pot, sa inteleg, sa ascult si sa ofer un sfat sau o intrebare atunci cand mi se cere.

2. Provocarile constante

Pentru mine trainingul este o activitate plina de provocari.

Trebuie sa fii mereu cat mai bun, sa stapanesti bine domeniul, sa jonglezi cu publicul cand e nevoie, sa oferi valoare, sa motivezi si sa oferi atunci cand poate si tu ai nevoie de motivare.

Nu stii niciodata ce o sa se intample in sala de training, nu stii cum o sa reactioneze persoanele din jur, nu stii ce intrebari o sa ti se adreseze.

E o meserie plina de incertitudini din multe puncte de vedere, singura solutie este sa devii cat mai bun si sa oferi mereu cat de mult poti in acel moment.

Provocarea principala pe care o am este sa devin mai bun fata de mine, cred ca aceasta este singura competitie sanatoasa pe care o poti avea.

Sa incerci sa devii mai bun de la training la training.

3. Mediul foarte fain

Cred ca sunt foarte multi traineri geniali iar eu sunt noroc pentru ca am in jurul meu astfel de oameni frumosi.

Oameni care devin mai buni, mai constienti, mai autentici cu fiecare zi care trece.

Multi dintre trainerii pe care-i cunosc sunt oameni care te sustin, te motiveaza si te ajuta atunci cand le ceri ajutorul. Pentru ca multi sunt in meseria asta din aceasi dorinta de a ajuta.

Se spune ca pentru a deveni o persoana de succes trebuie sa te inconjori cu persoane care deja au succes, din fericire trainingul iti ofera, din plin, aceasta posibilitate.

oameni de succes desen

Pentru ca stiu ca o parte din oamenii frumosi de care aminteam mai sus o sa citeasca acest articol. Vreau sa va multumesc pentru ca ma ajutati sa devin mai bun.

4. Posibilitatea de a calatori

Imi plac calatoriile, cu toate ca momentan calatoresc foarte putin spre deloc e unul din lucrurile pe care mi le doresc sa le fac mult si lucrez in catre acest scop.

Imi place trainingul pentru ca se poate baza foarte mult pe calatorii.

Am prieteni care calatoresc non stop prin intermediul activitatii de training, au cursuri in mai toata tara, uneori si prin strainatate.

Si am prieteni care nu calatoresc mai deloc cu toate ca sunt traineri de succes.

Cred ca e o optiune insa mai toti trainerii buni pe care-i cunosc eu au calatorit la un moment dat “in interes de serviciu”.

Eu fac parte din categoria trainerilor care-si doresc sa descopere locuri si persoane noi.

5. Oamenii surprinzatori.

Nu stii niciodata pe cine vei avea cu adevarat in sala de training.

Iti faci o analiza de nevoi, studiezi profilul participantului, studiezi si cauti pe internet toate persoanele care vor fi in sala in ziua trainingului insa asta tot nu te va ajuta sa-i intelegi cu adevarat. Sa-i cunosti.

In fiecare training pe care l-am tinut pana acum a fost cel putin o persoana fascinanta, pe care nu as fi putut sa o cunosc altfel.

Imi plac oamenii buni, oamenii frumosi, oamenii generosi. Nu sunt atat de rari pe cat am crede, trebuie doar sa le oferim ocazia sa se manifeste, sa-si manifeste bunatatea.

Prin intermediul trainingului creezi contexte pentru a cunoaste astfel de oameni, contexte in care acestia se pot manifesta.

6. Complexitatea meseriei.

Trainingul e o meserie in care devii mai bun odata cu timpul, este un job care evolueaza constant. Bazele raman aceleasi insa nuantele sunt infinite.

Cand privesc inapoi imi dau seama ca am inceput cu vorbitul in public, intrucat mi-am zis ca a vorbi bine in public este o calitate esentiala pentru orice trainer.

Apoi am invatat facilitare si debriefing – doua dintre competentele cheie in meseria de trainer.

Insa drumul continua sa-mi ofere noi provocari de invatare, doar in 2012 am inceput sa studiez intens si sa ma preocupe foarte mult gamification si facilitarea grafica.

Astazi fac lucruri de care habar nu aveam ca exista acum cateva luni.

E fascinant.

Abilitatea de a fi un trainer bun se bazeaza pe multe alte domenii.

Nu cred ca o sa existe vreodata un moment in care o sa pot spune ca nu mai am de invatat nimic.

Partea buna este ca imi place sa invat si de asta imi si place atat de mult trainingul – pentru ca ma provoaca sa invat, ma provoaca sa devin mai bun.

Construieste viitorul

7. Impact-ul pe care-l ai

Imi place trainingul pentru ca poate avea un impact urias.

Poti ajuta un om sa-si schimbe viata, cu toate ca acest lucru se intampla destul de rar.

Insa in momentul in care o persoana iti transmite dupa un an sau doi de la un training sustinut de tine ca ai ajutat-o sa-si schimbe viata ti se vor inmuia instant genunchi si ti se va face pielea de gaina.

Sau cel putin eu asa am reactionat in momentul in care mi s-a intamplat. Am fost suficient de norocos incat sa mi se intample de doua ori pana acum. Si astept cu nerabdare momentele viitoare de acest gen.

 

Cam astea au fost cele 7 motive pentru care eu am ales aceasta meserie, din acestea reies multe oportunitati de invatare, de crestere, de cunoastere. Unele mai interesante ca altele.

Sunt curios…

Tu de ce ti-ai ales meseria pe care o practici in prezent, sau pe care vrei sa o practici intr-un viitor apropiat?

Comments

  1. Foarte filozofic acest articol, si ma mir ca cineva a reusit sa scrie un astfel de articol. Ar trebui sa scrii o carte daca intr-adevar acest articol este creatia ta proprie

Speak Your Mind

*