Schimbarea

Randurile de mai jos, au fost scrise la prima intalnire WhichWay, si inca le consider de actualitate.

Sa fie acesta un prim cadou pentru 2010…

“Ciudat să vorbeşti despre schimbare, pentru că toţi facem asta! Intr-un fel sau altul.

Întrebarea de bază nu este “Vrei să te schimbi?” cu toate că şi asta e o întrebare cheie, fară de care nu te poţi înarma la drum. Eu consider că adevărata întrebare este “De ce vrei să te schimbi?”.

Acesta cred că este primul pas, pentru că astfel vei fi conştient de unde-ţi vine motivaţia. Şi nu e doar un joc de noroc, de genu hai să mă schimb şi eu, iar la prima victorie… gat’ am reuşit. Am fi nişte ipocriţi dacă am face asta. Pentru că toţi ne schimbăm, nimeni nu scapă contează doar în ce ritm, şi cât de motivat eşti!

Acesta este primul pas dintr-o infinitate, am zis-o adineaori, fie că vrei fie că nu, ne vom schimba în bine sau în rău. Dar ne vom schimba! Însă dacă-ţi recunoşti problema, ea e pe jumătate rezolvată, după cum zic unii.
Acum o să zici… OK! OK! E doar primul pas… acum ce urmează?

Apoi în mare se aplică efectul bulgărului de zăpadă. Însă eu cred că e loc de o mică planificare. Ar trebui să te vizualizezi pe tine, măcar în linii mari, după ce ai „rezolvat” domeniul în care doreai să te schimbi, să devii împăcat aşa cum eşti.O să reuseşti şi apoi va fi altul… şi tot aşa, până vei fi mulţumit de cum te comporţi în orice împrejurare. Schimbarea se potriveşte de minune cu vorba din bătrâni „Omul cât trăieşte învaţă” sau se schimbă.

Acum hai să încercăm să intrăm în dedesupturi.
După cum ziceam trebuie să planifici, să-ti dai nilte „guide-lines” de genul vreau să învăţ să fac clătite şi să vorbesc liber în faţa unei mulţimi de oameni. Imediat după va trebui să zici „am inceput să fac clătite si să vorbesc liber în faţa unui auditoriu mai bine” Şi de acum doar aşa vei vorbi despre.

Ok ştim ce vrem să schimbăm, now what?! Acum ar trebui să vezi cum poţi să-ţi faci loc în program pentru activitatea de a învăţa .
Vrei să te abţii să înjuri?! Dute într-un colectiv unde nu se înjură de fel, şi când o comiţi o să se uite toţi la tine ca bufniţele!
Aşa, trebuie să greşeşti şi să te recompensezi când reuşeşti, aici fiecare victorie contează. Eşecurile sunt la rândul lor mici succese, ai descoperit ceva ce nu merge, descoperă altul până când vei şti exact ce merge şi ce nu.

O să-ţi fie foarte greu să greşeşti, pentru că va trebui să ieşi din zona ta de confort. Nu prea greşeşti lucrurile pe care le faci de atâta timpş ai devenit maestru la ele, te vei schimba foarte greu la în zona de confort, dar odată ce faci asta va fi definitiv, dar vei lua din adrenalină. Plus că trebuie să ai şi mult timp la dispoziţie.

Ştiu că avem o viaţă în faţă. Dar dacă mâine-ţi cade grinda-n cap pe stradă? S-a dus dracului totul.
Ca să ieşi din zona de confort, şi deci să te schimbi într-un mod mai rapid îţi va trebui un singur lucru!
Vorbesc serios, un singur lucru… auto-disciplină, suntem copii?! Sau oameni în toată firea!!! Care ştiu ce vor si nu o să lase nimic să le stea în cale.

Dacă eşti ca şi mine… şi toată viaţa ai făcut ce ai vrut, când ai vrut, aici o să-ţi fie cel mai greu. Nu a zis nimeni că va fi uşor totuşi.
O să ştii ce vrei, te poţi imagina fiind TU, cel de după toate greşelile posibile, care va fi stăpân pe sine şi orice situaţie, cel cu un pas mai aproape de “the best self”.

Dar vei avea o problemă uriaşă! O să faci un lucru bun o perioadă, apoi o să revii la fostul tu, cel comod… Şi vei începe să te iei singur la şuturi, să mergi mai departe şi tot aşa, până când vei fi efficient şi disciplinat.
Fă-ţi un program, şi stabileşte-ţi lucruri de făcut, când vezi că începi să devii iar comod… dă-ţi două palme şi mergi mai departe.

Te-ar ajuta enorm să ai un prieten care să vrea să se schimbe în acelaşi domeniu, ve-ţi învăţa împreună ce aveţi de făcut şi mai ales o să vă daţi picioare-n gât unul altuia când încercaţi să deveniţi comozi.

Schimbarea e ceva firesc! Nu e atât de greu, oricum o să treci prin schimbari, contează dacă vrei să şi controlezi lucrurile din viaţa ta sau nu. Vei rămâne acelaşi TU sau TU-ul ce ai vrut mereu să devii. O să te cerţi cu unii prieteni şi o să-ţi faci unii mai mişto.

O să treci mai departe, o să te cerţi cu cei apropiaţi, o să râzi ca un nebun pe stradă, unii zic de plans nopţile, însă asta nu am experimentat-o încă.

Cel mai important lucru… Gândeşte-te că eşti pe patul de moarte şi toată viaţa ţi-ai trăit-o în ritmul în care eşti acum… şi poate o să te intrebi… De ce naiba am trecut pe lângă atâtea ocazii şi nu am ajuns ceea ce-mi doream să fiu? De ce mi-am lucrat toată viaţa?! Şi de ce deseori am avut senzaţia că trăiesc visul altor personae!?

De ce nu am ştiut exact ce vreau să fac? Şi când am descoperit în sfârşit acest lucru, nu am beneficiat de el? Şi de ce am fost deseori nefericit, cu toate că aveam o soţie frumoasă şi nişte copii minunaţi?!
Lista asta poate continua mult, dar gândeşte-te / imaginează-ţi că acolo pe patul de moarte zăcând, te întreabă fiul aceste lucruri!
Mie unul mi se sfâşie inima când mă gândesc!

La toate acestea este un singur răspuns, şi totodata ultima lecţie ce eu pot să ţi-o ofer, în legătura cu schimbarea! Toate acestea eu un singur răspuns… frica.
Frica de schimbare, de necunoscut, frica de lucrurile minunate pe care le-ai fi putut face.
În final tu hotăraşti dacă vrei să te schimbi sau nu! Doar când tu o sa-ţi doreşti asta cu adevărat o să se şi întample. Restul sunt vorbe-n vânt.
Însă treci pe lângă zâmbete, bucurii şi multe victorii. Pe lângă toata adrenalina ce te face să SIMŢI că trăieşti!

The end, pentru că in final „It`s time to start living”  ”

O sa revin cu alte ganduri, despre schimbare.

Nu de alta, dar sa pornim la drum in noul an cu ganduri mai bune, si orientate spre schimbare :).

Comments

  1. Salut Razvane 🙂 Multumesc mult pentru articol, chiar imi va fi de folos.
    Un an nou plin de impliniri (ale tale), succese si ambitie!

    Romeo

  2. Salut Razvane 🙂 Multumesc mult pentru articol, chiar imi va fi de folos.
    Un an nou plin de impliniri (ale tale), succese si ambitie!

    Romeo

Speak Your Mind

*