Cum sa faci farse la 112

Tin minte si acum cand, copiil find pe la vreo 9 – 12 ani faceam farse la telefon cu pompierii pe vremea aia.

Ne adunam cate 5 (sau mai multi) de abia ne strecuram toti intr-o cabina telefonica si dupa ce ne potoleam din rasul initial, sunam la 981 (pe vremea aceea), si 9.5/10 cazuri operatorul se prindea ca e o gluma, caci fiind prea multi pe metrul patrat, inevitabil pe unul il bufnea rasul.

Dar tin minte ca de vreo 2 ori chiar am trimis masina de pompieri unde zisesem noi, caci eram foarte curiosi daca o sa vina si am ajuns acolo, ne amuzam vazandu-i pe pompieri injurand.

Din vorba in vorba, auzise si vecinul nostru de la partier, care ce sa vezi era sofer de ambulanta.

Cum toata povestea de mai sus se intampla vara, cam prin august asa, a stiut cum sa ne atraga pe toti farsatorii, cu o formula simpla, a cumparat un pepene verde urias (sau cel putin asa-l vedeam eu la aceea vreme) si ne-a chemat pe toti, ca cica sa ne faca o cinste.

Nici bine nu am intrat si ne-am asezat toti la masa omului ca a inceput sa povesteasca ce “a patit acum vreo 2 zile”…

Se facea ca era de servici cand primeste apelul, in 2 minute trebuia ca masina sa plece deja din garaj, nici bine nu au pleaca si un al doilea apel i-a fost directionat lui, colegii erau la alte cazuri.

Mergea ca un nebun cu sirena pusa, spre satul din vecinatatea orasului, si cele auzite prin statie il faceau sa mearga si mai tare, era aproape de locul de sosire cand primeste prin statie ca cel de-al doilea caz a intrat intr-o situatie urgenta, toate acestea se intamplau in mai putin de 15 minute.

Ajunge la locul cu pricina si ce sa vezi, nimeni acolo… O casa nelocuita si rasete de la o casa de prin vecinatate…

Se urca in masina nervos, injurand, trantind usa atat de tare ca probabil a trezit vreo 2 somnorosi, si porneste cu pedala in metal spre celalalt caz..

Cand ce sa vezi, ajunge cu circa 4-5 minute mai tarziu, 5 minute pe care daca as fi putut le-as dona eu, 5 minute pentru o viata de om.

Aceea a fost ziua in care glumele la pompieri au incetat, a fost ziua in care ne-am dat seama ca din cauza noastra unii pot avea urmari grave.

Si acum stau si ma gandesc, atunci erau 3 numere, fiecare pentru alt serviciu, noi fiind dintr-un oras mai mic, stiam ca nu prea sunt incendii…

Dar acum este unul singur, un singur numar de apel ce te poate pune sa astepti 4-5 minute pana sa apuci sa spui despre ce e vorba.

Si poate sunt eu dramatic dar va las cu un video pe final si 2-3 date ce mie mi se par interesante…

  • 3 din 4 apeluri la 112 sunt false urgente: 73% din totalul apelurilor inregistrate in perioada ianuarie-august 2011 sunt, practic, apeluri facute in joaca sau accidental de catre cei care suna, doar 27% sunt apeluri reale;
  • La nivel national, judetul Covasna este judetul care a inregistrat cel mai mare numarul de apeluri false (in aceeasi perioada monitorizata de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale) – 86,86% apeluri abuzive. In Bucuresti, 1 din 2 apeluri sunt false (procentul apelurilor abuzive se ridica la 55,6%);
  • In ceea ce priveste masurile de prim ajutor, acestea “pot face diferenta intre viata si moarte”: dureaza 3 minute ca o persoana aflata in stop respirator sa moara, 5 minute pana la sosirea ambulantei si mai putin de 1 minut pana la deschiderea cailor aeriene printr-o manevra de prim ajutor.

PS that’s a true story!

Comments

  1. pana cand cativa tembeloizi din acestia nu vor infunda puscaria sau scolile de corectie, nu se va intampla nimic…

    • Razvan Olaru says:

      Au fost cazuri de amenzi… si cred ca au fost si cazuri de arest doar ca degeaba daca nu sunt mediatizate si puse intr-o campanie… 😀

Trackbacks

  1. […] piticu .ro Because blogging is not enough » « Lucruri care nu se spun Sep 29 2011Te doare in cot?Apropo de sunat iresponsabil la 112.  Si daca tot va amintiti de mine. Acum doua zile am fost sunat de la rutiera in legatura cu cazul meu. Au zis ca-mi trimit raspunsul pe mail. In schimb o poveste reala aici. […]

Speak Your Mind

*