Cat va mai rezista scoala?

Dacă mergi pe stradă şi întrebi oamenii mai toţi îţi vor spune că şcoala este foarte importantă.

Dacă vrei să reuseşti în viaţă trebuie să ai o diplomă de facultate, trebuie să înveţi toceşti bine, să rezişti timp de câţiva ani pe băncile scolii şi apoi, când termini vei începe să munceşti.

Aş întreba unde să munceşti, dar asta nu e relevant.

Unele familii trec prin situaţii dificile doar pentru ca odrasla lor să termine facultatea, fac credite în bancă şi mănâncă doar pate-uri şi parizer, doar pentru ca el, sau ea, să aibe o diplomă.

Nu o să fiu ipocrit, avem nevoie de o şcoală, însă nu de una ce a fost construită şi gândită acum 150 de ani, ce a suferit mai puţine modificări faţă de o clădire cu aceeaşi vechime.

Pe alocuri şcoala a fost un chin pentru mine, un chin prin care am învăţat să tac din gură şi să nu provoc profesorii, să nu le pun întrebări dificile şi doamne fereşte să întreb de ce facem un anumit lucru.

Recunosc că am fost însă şi binecuvântat cu puţini profesori care au făcut diferenţa, iar acum în facultate am mai mulţi astfel de profesori… Profesori care înţeleg ce înseamnă educaţie nonformală şi se folosesc de asta.

De câţiva ani însă cred că şcoala e un chin, un fel de tortură pentru generaţia ADHD.

Şi cred că e prea puţin vorba de adhd cât e de obişnuinţă.

Iei un copil care la 5 ani deja caută lucruri pe google şi se documentează despre ce nu ştie,se uită la desene animate, se joacă şi îl bagi în şcoală.

Începe prin a învăţa să scrie, nu contează că el ştie deja asta, trebuie să facă bastonaşe, să scrie frumos că dacă nu e posibil să primească o riglă peste mână. La fel cum am făcut şi eu acum 20 de ani. Acelaşi proces de învăţare pentru un context cultural total diferit…

Iei studenţii şi îi pui în sala de curs să urmărească un profesor citind din propria carte despre technologia de acum 5 ani. Le predai şi îi pregăteşti pentru o technologie pe care ei nu o vor prinde pe piaţă.

Mă tot întreb cât va mai rezista şcoala în formatul actual, care va fi schimbarea şi cât vom mai încerca să reparăm un sistem ineficient, demodat ce nu mai dă rezultatele dorite.

Şcoala pe care noi o cunoaştem e pe moarte, însă acum nu doar la modul figurat, imaginativ.

A apărut o şcoală în Suedia care nu mai are “clase”.

În Anglia deja este implementat un sistem prin care elevii experimentează.

Şi ca şi exerciţiu de imaginaţie vreau să te las cu un om care investeşte enorm în schimbare…

Şi când te gândeşti că Waldorf e considerată de către masele din societatea noastră şcoală pentru “handicapaţi”…

 

Speak Your Mind

*